Het maken van haute couture

Het maken van haute couture

Als klein meisje begon ik met het naaien van kleren en (nog steeds als klein meisje) ging ik naar naailes en bladerde ik graag in de modecatalogi. Internet en YouTube waren nog onbekende dingen, tv hadden we niet en in onze studeerkamer stond nog een stencilmachine. Veel was er dus niet te zien aan mode. Inmiddels duik ik al ruim 20 jaar met enige regelmaat achter de naaimachine en ik kijk nog steeds graag naar mode. Gelukkig zijn mode en haute couture een stuk toegankelijker geworden in die tijd.

Omdat je als naaister weet hoeveel bloed, zweet en tranen de simpelst uitziende dingen soms kosten kijk ik altijd met open mond naar haute couture, zoals Dior, Chanel en Versace. De laatste tijd verschijnen op mijn YouTube feed regelmatig filmpjes over hoe deze kunstwerkjes (want dat zijn het) gemaakt worden. Hieronder vind je de 4 mooiste filmpjes over het maakproces van haute couture. Ik houd het graag bij kijken, want ik moet er niet aan denken dat ik onder enorme tijdsdruk 30.000 kraaltjes vast zou moeten naaien met de hand of dat ik 300 handgeknipte bloemen zou moeten verven en vaststikken.

(kopfoto: Pascal Le Segretain, Parijs Fashion Week, Dior herfst/winter 2013)Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *