Een wat? De pastry cloth!

Een wat? De pastry cloth!

busybeezzz pastry clothIk had er nog nooit van gehoord; de pastry cloth. Toen ik hem voor het eerst zag was ik dus ook verre van overtuigd van het nut van het ding en  reageerde dan ook niet heel erg positief toen Frouckje, van Bijzonder Alledaags en BusyBeezzz, een Facebookoproep plaatste om te vragen of iemand er ervaring mee had.

Ik heb een oude keuken, made in West Germany en met zo’n prachtig zilveren ribbeltjesblad. Geen fatsoenlijk deeg op te rollen dus. Daarom heb ik een grote Trespaplaat, die ik zo op mijn aanrecht kan leggen. Ik ben dus helemaal voorzien, dacht ik… Nog meer spullen in de keuken is alleen maar verspilling van ruimte en zeker zo’n doek die toch maar heen en weer schuift als je deeg maakt.

Frouckje zag de uitdaging geloof ik wel, want ze vroeg of ze er namens BusyBeezzz eentje op mocht sturen om te proberen. Ik was inmiddels wel nieuwsgierig geworden en wilde het graag proberen! En zo gebeurde het dat er kort daarna dit pakketje in de brievenbus lag.

busybeezzz pastry cloth

Deze prachtige bedrukte doek komt uit het naaiatelier van Huis van Vrede in Utrecht. Hier kunnen asielzoekers terecht om nieuwe dingen te leren, mensen te ontmoeten en op adem te komen na alles wat ze mee hebben gemaakt.

Om de doek goed te testen heb ik twee dingen gedaan. Eerst bakte ik koekjes, daarna heb ik de doek gewassen om te kijken of dat nog verschil maakte en daarna heb ik een brood gemaakt.

P1030057P1030062

Het idee van deze doek is dat je hem eerst goed insmeert met bloem, wat dan helemaal in de stof trekt. Daarna kun je er je lap deeg op uitrollen zonder dat het blijft plakken. En dat werkt nog ook! Ik heb nog nooit zo makkelijk de koekjes los gekregen van de ondergrond. En omdat de bloem in de pastry cloth trekt, kun je je deeg drie keer uitrollen voor het gaat plakken. Ook is de stof dik genoeg om de pastry cloth zo op mijn ribbelaanrecht te leggen en tegen mijn verwachting in blijft hij keurig liggen. Ik ben dus helemaal om!

Voor het maken van brood is het een ander verhaal, daar is deze doek niet zo geschikt voor. Dat komt omdat je bij het in vorm brengen van het brood, zo min mogelijk bloem aan je brood wilt hebben, anders krijg je van die rare gaten in het brood. De kracht van de pastry cloth is juist dat hij veel bloem vasthoudt en dus zat er bij mijn brood teveel bloem aan het deeg.P1030065

En toch vind ik het geen overbodig artikel in de keuken. Het is klein op te vouwen, makkelijk om even te pakken als je snel een stapeltje koekjes wilt bakken (ik heb vaak een balletje deeg in de diepvries voor onverwacht bezoek) en je gooit hem zo bij de gewone was. Ik spoel hem wel eerst even uit om de restanten van de bloem kwijt te raken.

Aviary Photo_131143499313388074

Mocht je na het lezen van dit verhaal enthousiast geworden zijn, dan kun je via de BusyBeezzz je eigen exemplaar bemachtigen.

De pastry cloth is via de website te krijgen in twee maten: 70×50 voor € 12,50 en in 70×66 voor € 12,50Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *